woensdag 4 september 2024

Interessante feiten over koffie en thee om met je collega’s te bespreken

Koffie en thee doen meer dan alleen je dorst lessen of je een energieboost geven. Deze typische kantinedranken bevatten een schat aan interessante weetjes en verrassende verhalen. Ideaal om je praatje bij de koffieautomaat vandaag wat leven in te blazen. Deel ze met je collega’s en vergeet niet te genieten van je koffie boost of theemoment!

 

Koffie dispenser met kopje met melkschuim

Thee als betaalmiddel

Vroeger werd thee als munt gebruikt in landen zoals China, Mongolië en Tibet. Theebladeren werden geperst, gedroogd en gevormd tot stenen of bakstenen, die vervolgens als betaalmiddel werden gebruikt. Deze theebricks konden worden afgebroken in kleinere stukken en uitgewisseld voor allerlei goederen en diensten. Dit gebruik van thee als geld toont niet alleen de economische waarde van thee in de geschiedenis, maar ook de diepe culturele en sociale betekenis die het had in verschillende samenlevingen.

Gezondheidsvoordelen van matcha thee

Deze felgroene thee, geliefd in Japan, is gemaakt van fijngemalen theebladeren en bevat een hogere concentratie aan antioxidanten dan gewone groene thee. Het unieke productieproces, waarbij de theebladeren in de schaduw groeien en vervolgens tot een fijn poeder worden gemalen, zorgt ervoor dat matcha meer chlorofyl bevat, wat de ontgifting van het lichaam bevordert en de energieniveaus verhoogt. Matcha bevat ook L-theanine, een aminozuur dat angst vermindert en de mentale focus en helderheid bevordert zonder de bijwerkingen van nervositeit die soms gepaard gaan met cafeïne.

Koffie is niet zo verslavend als men denkt

Hoewel cafeïne licht verslavend kan zijn, is de verslaving niet te vergelijken met die van substanties zoals alcohol en nicotine. De meeste mensen kunnen zonder ernstige ontwenningsverschijnselen stoppen met het drinken van koffie.

Slaapproblemen bij koffie?

Cafeïne wordt vaak als de boosdoener aangewezen bij slaapproblemen, terwijl de invloed van cafeïne sterk verschilt per individu. Sommige mensen kunnen koffie of (zwarte) thee drinken vlak voor het slapengaan zonder enige invloed op hun slaap, terwijl anderen gevoeliger zijn voor cafeïne.

Productiviteitsbooster

Koffie kan de alertheid en concentratie verbeteren, wat handig kan in een werkomgeving. Thee bevat ook cafeïne, zij het in kleinere hoeveelheden, maar kan juist ook helpen bij ontspanning en concentratie dankzij het aminozuur L-theanine.

Koffiebonen zijn eigenlijk de zaden van de koffiebes

Elke koffiebes bevat meestal twee zaden. Het drogen, fermenteren en roosteren van de zaden bepaalt de smaak van wat uiteindelijk de koffieboon wordt.

Uitgeperste koffie

Espresso betekent "uitgeperst" in het Italiaans: Een espresso wordt gemaakt door onder hoge druk heet water door fijngemalen koffiebonen te persen. Het maken van een espresso vereist een specifieke machine die heet water onder hoge druk door fijngemalen koffiebonen perst, wat resulteert in een sterke en geconcentreerde koffie.

berg koffiebonen

Koffie in de ruimte

Koffie is zo'n geliefde drank dat er speciale espressomachines zijn ontwikkeld voor gebruik in de ruimte. Astronauten kunnen dus genieten van een kopje espresso terwijl ze rond zweven.

Ben je benieuwd naar het koffie- en thee assortiment dat Langerak de Jong aanbiedt? Kijk dan op onze overzichtspagina over thee en koffie. We helpen je tevens met koffiemachines, theedispensers, het onderhoud en het oplossen van eventuele storingen die ontstaan. Onze vertegenwoordigers leggen het je graag uit. Neem contact met ons op.

Contact opnemen