donderdag 1 november 2018

Duurzaam ondernemen voor theedrinkers

Wat is het verhaal achter het Fairtrade-keurmerk van uw thee op werk? Enig idee? Misschien betaalt de producent  van uw thee gewoon de verplichte afdracht, om zo het Fairtrade logo op de verpakking te kunnen voeren. Dat werkt.

Is in uw organisatie duurzaam ondernemen belangrijk? Dan kiest u waarschijnlijk ook vaker voor bedrijven die écht betrokkenheid tonen op dit gebied. 

Producent Axxent van ons eigen merk Sunleaf doet dat met overtuiging. Thee van Sunleaf is afkomstig van de plantage Abbotsleigh Estate in het Nuwara Eliya District op Sri Lanka. Vanaf 2006 zijn de werknemers op de plantage daar actief met theeplukken voor Axxent. Met de hand selecteren de theeplukkers twee theebladeren en een knop.

De bijzondere bodemsoort, de aanwezigheid van eucalyptusbomen en de hoge ligging (1300 meter) staat aan de basis voor de smaakvolle thee van Sunleaf.

Fair-grounds Foundation
Bij het eerste bezoek van de directie van Axxent bleek echter dat de levensomstandigheden voor de werknememers in de regio verbeterd kunnen worden. Het inspireerde hen tot de oprichting van de Fair-grounds Foundation als onderdeel van duurzaam ondernemen. Deze stichting zet voor elke kilo geplukte thee 50 eurocent in voor de ontwikkeling van faciliteiten.

Sinds de oprichting van Fair-grounds Foundation in 2009 zijn met het geld 15 projecten gerealiseerd, waaronder 6 locaties voor kinderopvang, een gemeenschapscentrum en is er een medische campagne gehouden voor de kinderen. Tot nu toe hebben dankzij de inzet van Fair-grounds Foundation een kleine 7000 kinderen en volwassenen een beter leven op en rond de plantage.

'Gewoon' fairtrade
Tea of Life van Axxent is 'gewoon' Fairtrade. Dat betekent dat bovenop de marktprijs een extra premie wordt gegeven aan het Fairtrade comité op de Tea of Life plantages in Sri Lanka. In dat comité beslissen werknemers en werkgevers naar welk ontwikkelingsdoel in de directe omgeving het geld gaat.

Een steeds groter deel van het assortiment van Tea of Life, Bradley's en Sunleaf is daarnaast biologisch. Deze thee wordt verbouwd zonder bestrijdingsmiddelen en wordt duurzaam verpakt.

Certificeringsinstantie SKAL voert geregeld audits uit om te zien of de doelstellingen wordt gehaald. Daarnaast bezoeken het bestuur van de Fairtrade Grounds onbetaald de goede doelen voor overleg, of als er iets te vieren valt.

Interesse in Tea of Life, Sunleaf of Bradley voor uw organisatie? Bekijk het assortiment in onze webshop.

Nog geen klant? Meld u aan. Dan begint u vandaag nog met duurzaam ondernemen bij de inkoop van koffie, thee en kantinebenodigdheden op het werk!