woensdag 11 mei 2022

5 tips voor het onderhoud van je koffiemachine

Het onderhouden en schoonmaken van een koffiemachine klinkt als een opgave. Maar dat valt reuze mee. Door de juiste producten te gebruiken zijn de koffiemachines eenvoudig schoon te maken. Met deze tips kun je het onderhoud gemakkelijk bijhouden op kantoor en kost het je maar een paar minuten per dag. Daarna kun je weer genieten van de lekkerste koffie variaties.

1. De machine schoonmaken

Koffiespetters kunnen de behuizing van de machine vies maken. Deze zijn eenvoudig te verwijderen. Reinig de behuizing van de machine met Taski Sprint met de Taski blauwe reinigingsdoek. Maak de machine open en gebruik voor de binnenkant gebruik de groene reinigingsdoek van Taski.

2. De dagelijkse spoeling

Haal de te reinigen onderdelen uit de machine. Denk hierbij aan de mengkommen, mixerschoepjes, lekbak, vuilbak, bekerhouder, lekrooster en eventuele koffiekannen. In de meeste gevallen kun je deze onderdelen met lauwwarm water afspoelen. Bij zichtbare vervuiling zijn er drie manieren om deze te reinigen, minimaal eenmaal per week.

Los een Suma C2.2 bruistablet op in een emmer heet water. Dit tablet is zeer geschikt om op een snelle en veilige manier o.a. koffievetten te verwijderen van zowel kunststof als metaal. Bravilor Cleaner poeder of Animo Oplosmiddel voor koffieaanslag, deze heeft de zelfde werking als hierboven genoemd.

Met het vloeibare reinigingsmiddel van Suma. Let op dat je dit middel uiterst zorgvuldig doseert! Dit middel is uitsluitend voor professioneel gebruik. Het product kan kunststof en rubber onherstelbaar aantasten. De onderdelen maximaal 5 minuten laten inweken!

Spoel alle onderdelen af met schoon water en plaats ze terug in de machine. Zet daarna de machine aan en start het dagelijkse spoelprogramma.

3. Dagelijkse melkreiniging

Bij koffiemachines met verse melk is een dagelijkse melkreiniging noodzakelijk. Dit voorkomt dat vetten in melk zich kunnen hechten aan slangen. Raadpleeg hiervoor altijd de instructie van de fabrikant of ons schoonmaakplan voor jouw machine. Voor de melkreiniging heb je twee manieren, hiervoor gebruik je een vloeibare melkreiniger of een speciale (merk specifieke) melkreinigingstablet.

4. Wekelijkse automatische pilreiniging

Met de automatische pilreiniging wordt de brewer of zetgroep (het onderdeel van de koffiemachine waar de koffie wordt ‘gezet’) volautomatisch gereinigd. De meeste machines hebben een aparte invoer voor de pilreiniging. Hiervoor gebruik je speciale zetsysteem reinigingspillen. De Solute 1,2gr of de Solute 2gr volstaat in de meeste gevallen, voor de extra grote zetsystemen is soms een Solute 3,5 gr nodig. I.p.v. de Solute pillen kan er ook gekozen worden voor merk specifieke pilreinigers.

Let op dat de pil geschikt is voor brewer reiniging!

5. Ontkalken van de koffiemachine

Het water moet altijd ontkalkt worden. Dit is belangrijk voor de smaak, maar ook voor de levensduur van de koffiemachine. Indien de machine op een vaste wateraansluiting aangesloten is wordt een ontkalkingsfilter toegepast welke periodiek (minimaal 1x per jaar/op aangeven van de machine) vervangen dient te worden.

Bij machines met een losse watertank geschiedt de ontkalking door het toevoegen van een vloeibaar ontkalkingsmiddel in het waterreservoir of door het oplossen van een ontkalkingssachets of ontkalkingspoeder in het waterreservoir. De machine geeft aan wanneer dit nodig is.

Let extra op:

Voor alle bovenstaande procedures dient te allen tijde de instructie van de fabrikant opgevolgd te worden!

Doe NOOIT onderdelen van uw koffiemachine in de vaatwasmachine!

Vul de canisters altijd buiten de machine om knoeien in de machine te voorkomen.

Na het vullen van producten ALTIJD het spoelprogramma uitvoeren!

Koffiemachine schoonmaken uitbesteden?

Met onze bovenstaande tips kun je heel eenvoudig zelf schoonmaken. Heb je echter geen tijd om dit zelf te doen? Langerak de Jong biedt mogelijkheid om de schoonmaak volledig uit te besteden. Wij maken de machines dan regelmatig schoon en vullen gelijk alles bij. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.